Filosofija. Psichologija. Sveikata

Mielės ajurvedoje. Ar maistinių ir paprastų mielių poveikis kūnui skiriasi?

Mielės ajurvedoje

“Gal galite padėti šiuo klausimu, ar maistinės mielės ajurvedoje vartojamos ar jų poveikis kūnui kitoks nei paprastų mielių?

Kažkaip neiškrenta iš galvos man šis klausimas, tačiau atsakymo vienareikšmio aš negaliu duoti… per daug kintamųjų yra, kad kažką vienareikšmiškai galėčiau pasakyti… čia reiktų žiūrėti kiekvienam žmogui vis kaip atskirą atvejį. Visgi pamėginsiu parašyti į ką galima būtų atkreipti dėmesį sprendžiant apie mielių vartojimą.

Iš tikrųjų ajurvedos žinios yra didžiausias vaistas sveikatai palaikyti ar atstatyti. Taip pat tai sistemingas ir pagrįstas praktika mokslas. Praktiškiau kalbant tai nuostabi gyvenimo instrukcija. Įsisavinus pačius ajurvedos principus neišvengiamai pradedi būti/ gyventi harmonijoje su visata.

E.P.

Ar maistinės mielės ajurvedoje vartojamos?

Ajurvedoje visi gamtoje esantys elementai ir jų dariniai (dravija) gali būti naudojami/ vartojami  priklausomai nuo kiekio, vietos, laiko ir kitų aplinkybių. Kiekviena medžiaga pasižymi tam tikromis pagrindinėmis savybėmis (kadangi juose bus skirtingas visų elementų (žemės, vandens, ugnies, oro, eterio) kombinacija ). Tų savybių nauda žmogui gali skirtis valgymo metu ir jau po produkto suvirškinimo, o priklausomai nuo došos, asmeniui poveikis irgi bus vis kitoks. Kitas svarbus momentas, kurį reiktų pabrėžti, jog produktas/ medžiaga gali įtakoti fizinį kūną teigiamai, protą neigiamai , o dar subtilesniam kūnui karminis poveikis gali būti neutralus ar nepalankus (Pavyzdys su maistinėmis mielėmis visai tiktų). Bhagavad Gitoje Krišna moko, jog viską susaisto gunos, jos persmelkia visą mūsų gyvenimą. Tad ir maistą galime klasifikuoti į tris kategorijas, jis gali būti satvinis, radžasinis arba tamasinis. Valgymo įpročiai, paruošimo būdas, laikas, vieta ir kitos aplinkybės tą įgimtą produkto guną gali kiek tai koreguoti ir keisti, tačiau “prigimtis” pasilieka 🙂

Ar maistinių mielių  poveikis kūnui kitoks nei paprastų mielių?

Tiesa sakant apie mieles plačiau nesu skaitęs, pats jų nevartoju ir šiaip jau niekam nerekomenduoju. Pamenu per paskaitas Ajurvedos Akademijoje buvo toks klausimas daktarui iš Indijos, tačiau aš tuo metu jau „žinojau“, jog mielės blogai, jos nevartotinos, yra neišmanymo gunos (tamas), tad ir nepasižymėjau nieko sąsiuvinyje, bei neklausiau įdėmiai apie jas; Ajurvedos raštuose kol kas irgi neaptikau apie mieles nieko. Labai panašu, jog jų tuomet dar nebuvo…

Internete apie mieles radau tokius apibrėžimus:

Alaus mielės – alaus gamybos šalutinis produktas, jos naudojamos gaminant duoną, yra kartaus skonio. Visai kas kita – maistinės mielės. Tai neaktyvios formos mielės, gaminamos iš cukranendrių ir cukrinių runkelių melasos. Maistinių mielių skonis malonus, panašus į sūrio ar riešutų. Tiek maistinės, tiek alaus mielės priklauso tai pačiai mielių rūšiai Saccharomyces cerevisiae, tačiau yra auginamos skirtingai.

„Didžiausias skirtumas tarp alaus ir maistinių mielių yra jų maistinė vertė. Maistinės mielės yra daug pranašesnės už alaus mieles, nes turi daug daugiau B grupės vitaminų nei kviečių gemalai ir daugelis kitų natūralių maisto produktų“, – aiškina A. Unikauskas.

Dar viena mielių rūšis – kepimo mielės. Tai aktyvios formos mielės, naudojamos duonai ir kitiems kepiniams ruošti.

Vadovaudamas šiais aprašymais atsakymai į galimus klausimus būtų:

Kalbant apie maistinių mielių vatojimą galima teigti, jog jų poveikis kūnui bus kitoks negu paprastų, nes skiriasi jų kvapas, skonis.. tai reiškia, jog skirsis ir guna (savybė), ko pasekoje ir poveikis.

Ar skirsis į gerą ar į blogą labai priklausys nuo vietos, laiko, žmogaus prigimtinio tipo (došos), jo amžiaus ir kitų faktorių…

Ar geriau vartoti maistines mieles negu kad paprastas? Panašu, jog jų naudojimo sritis/ paskirtis yra kiek kitokia; Sakyčiau reiktų žiūrėti kurias labiau mėgstate, tai irgi svarbus faktorius įsisavinant maiste esančias medžiagas. O jeigu yra galimybė atsisakyti visai. Kaip ten bebūtų tiek  maistinės tiek ir paprastos mielės priklauso tai pačiai mielių rūšiai Saccharomyces cerevisiae, kas reiškia jog jos abi  yra iš neišmanymo gunos „kompanijos“; galbūt tik vienos iš jų kiek labiau, kitos mažiau. Suprantama, jog mielės ne taip blogai kaip alkoholis, mėsa, žuvis ar kiaušiniai.

Įtariu,jog prie šitos temos dar teks sugrįžti… atsiprašau už tokį gana improvizuotą atsakymą. Visgi viliuosi, jog kam nors bus naudinga. Jeigu kas turi kokių argumentų, kurie patvirtintų ar paneigtų ką parašiau, mielai lauksiu.

Iš tikrųjų šis postas/atsakymas yra labiau priminimas sau pačiam pasigilinti į šią temą nuosekliau ir tuo pačiu kaip prašymas pasidalinti tiems, kurie turi daugiau informacijos 🙂

Ačiū!