Ką reiktų valgyti, kad nesušaltume? Dažnai matau, vegetarus arba veganus šąlančius, kodėl taip yra?
Viena priežasčių gali būti, jog vegetarai, veganai ar visa-valgiai dažnai jaučia šaltį, ypač žvarbesniu oru, kadangi šildančių produktų vartoja mažiau arba jų racione priešingai vien šaldantys produktai, nesubalansuota mityba, dienos režimas, taip pat prisideda ir tai, jog gyvendami nenatūraliomis žmogui miesto sąlygomis psichinė būklė, o kartu ir imunitetas silpsta, kas netrukus iššaukia ir virškinimo sutrikimus. Nesuvirškintas maistas organizme virsta toksinais, o jau kai jų pasidaro per daug- žmogus suserga.
Straipsnyje bandysiu paminėti produktus, kuriuos valgant natūraliai Jūsų kūnas bus šiltas (ar bent kiek šiltesnis). Kiekvienas produktas pagal ajurvedą pasižymi šildančiomis arba vėsinančiomis savybėmis (t.y. jau po suvirškinimo juntamas tam tikras poveikis). Suprantama valgant galutinis rezultatas priklausys nuo produktų suderinamumo, patiekalo paruošimo būdo, aplinkos bei daugybės kitų faktorių.
Pamėginsiu išskirti produktus, kuriuos yra palankiau rinktis dėl šildančios jų prigimties.
Vaisiai apskritai yra vandeningi, dažnai turintis saldų skonį, todėl jie natūraliai vėsina ir daugelio žiemos metu yra ignoruojami bei prisimenami šiltesniais sezonais. Tačiau visgi reiktų paminėti abrikosus, ananasus, apelsinus, žalias vynuoges, vyšnias, greipfrutus, kyvius, prinokusius mangus, persikus, slyvas, temarinus, spanguoles, rūgščias uogas kaip šildantį efektą turinčius produktus. Maža to, kiekvienas žinome vaisių naudą, todėl nereiktų jų pamiršti.
Daržovėms augti padeda mėnulio energija (skirtingai negu vaisiai, kuriems sunokti reikalinga saulė), todėl labai bendrai kalbant jos pasižymės natūraliu raminančiu poveikiu, todėl iš karto reiktų paminėti, jog tinkamesni valgyti kai saulė jau aukštai, ar antroje dienos pusėje. Šildančiomis savybėmis iš jų pasižymi: burokėliai, morkos, ridikai, pomidorai, ropės, moliūgai.. Gal kiek labiau norėčiau išskirti moliūgą, kuris idealiai tinka bet kokios konstitucijos žmonėms, nes subalansuoja visas došas – vata, pita ir kapha. Taip pat jie yra puiki atjauninanti priemonė. Moliūgai dera su visais prieskoniais, ypač šildančiais (gvazdikėliais, pipirais, imbieru), stimuliuoja kraujotaką, šildo galūnes. Moliūgai valgomi virti, kepti, džiovinti. Įdomus pastebėjimas iš praktikos, jog konsultuojami žmonės gyvenantys mažiau satviškai, gan stipriai vegnia moliūgų produktų (Taip gali būti dėl to, jog moliūgai ir jų sėklos turi stiprų antiparazitinį poveikį, bei valo organizmą nuo įvairių rūšių kirminų). Taip pat reiktų paminėti pomidorus, kaip ne ypatingai palankų psichinei sveikatai produktą, kadangi jis suaktyviną (išbalansuoja) visas došas. Įdomu pastebėti, jog O. G. Torsunovas mini, jog šis produktas sustiprina Rahu planetos poveikį. Taip pat yra daugybė prieštaringų medicinos tyrimų dėl šio produkto sveikatos poveikio, todėl rekomenduočiau nepiktnaudžiauti juo, tuo labiau kaip įmanoma sumažinti konservuotų, marinuotų pomidorų vartojimą.
Grūdiniai- grikiai (nors nėra priskiriami grūdams, tačiau į sąrašą įtraukiau, nes ne visi apie tai žino), kukurūzai, pupelės, mung–dalas, neapdirbtos avižos, seitanas… Pastarasis (seitanas) paminėtas įdomus tuo, jog balansuoja visas došas, taip pat veikia raminančiai, nes yra tvirtinama, jog jo skonis po suvirškinimo lieka saldus. Valgant ryžius, kviečius, miežius, avižas reiktų jas pagardinti kaitinančiais prieskoniais, ghy bei vartoti saikingiau, patartina dienos metu, per pietus.
Riešutai. Didžioji dalis riešutų pasižymi šildančiu efektu, gal norėtųsi labiau išskirti kokosą bei, migdolus su odelę (be odelės- šildys), kurie yra vėsinantys. Dar norėtųsi priminti, jog riešutų įsisavinimą palengvinsite, jeigu prieš valgant iš vakaro, ar bent jau valandai iki valgio juos užmerksite. Riešutai pasižymi jauninančiomis savybėmis, ypač vartojant juos su šiltu pienu vakare prieš miegą.
Aliejai. Migdolų, garstyčių, kukurūzų pasižymės šildančiu efektu. Sezamų– bus labiau neutralus. Iš vėsinančių vis dėl to norėčiau paminėti saulėgrąžų, alyvuogių aliejus ir Ghy lydytą sviestą. Jie turi savybę suaktyvinti virškinimą, ko pasekoje maistą įsisavinti žmogus galės lengviau, taip neišeikvodamas papildomos organizmo energijos.
Pieno Produktai- pasižymi raminančiu poveikiu, kadangi gaunami iš karvės, kuri pasižymi dorybingomis savybėmis, bei Vedų raštuose laikoma kaip viena iš 7-nių motinų. Produktai: Ghy lydytas sviestas, jogurtas, kaimiškas sviestas, pienas turės vėsinantį efektą, o grietinėlė, grietinė, bei minkštas sūris šildys.
Prieskoniai ir kiti produktai.
Šildančiomis savybėmis pasižymės: asfetida, bazilikas, garstyčios, imbieras, kurkuma, kumynas, lauro lapas, paprika, pipiras, petruška, rozmarinas, druska, krapai, krienai, česnakas… Kai tuo tarpu tokie prieskoniai vanilė, šafranas, mėta, koriandra, kardamonas bus labiau šaldantys.
Šokoladas įdomus tuo, jog jis, panašiai kaip pomidorai, prisideda prie visų došų disbalanso, įaudriną psichiką, ko pasekoje protas gali tapti labiau dirglus, neramus.
Medus pasižymi šildančiomis, virškinimą skatinančių, kaphos perteklių mažinančiomis savybėmis (jeigu vartojamas nemaišant su kitais produktais).
Baltasis cukrus veiks vėsinančiai, todėl reikt jo kiek vengti. Taip pat mokslininkų gan stipriai ir pagrįstai įrodyta jo žala organizmui.
Nepamirškite jog, tinkamai parinktas maistas vienas iš faktorių, kuris neleis sušalti žvarbiu žiemos oru.
Tačiau, konsultuojant žmones bei sudarant individualius mitybos planus, stengiuosi atsižvelgti į:
- Žmogaus fizinį aktyvumą;
- Darbo grafiką, bei pobūdį;
- Miego režimą;
- Stresą ir gebėjimą jį toleruoti (emocinis intelektas);
- Aplinkinius žmones;
- Aplinkybes;
- Kenksmingus išorės faktorius;
- Valgymo įpročius (produktų suderinamumas bei jų kokybė);
- Prigimtines savybes bei ajurvedinę konstituciją (došą);
- Žmogaus amžių;
- Imunitetą, genetiką;
- Gamtos bei astrologinius ritmus;
- Kitus faktorius.
Plačiau apie tai kada nors ateityje.